Muttosentrén tar form

Den nya entrén till Muddus/Muttos nationalpark börjar ta form. Den planeras att invigas hösten 2018. Entrén är en del av Laponiatjuottjudus satsning på besöksnäringen i världsarvet Laponia.

Den nya entrén Muttosuksa byggs vid Skájdde och byggnationerna kommer att pågå under 2017 och 2018. Anna Rimpi som är Laponiatjuottjudus projektledare för entrén säger att det är roligt att det äntligen blir av.

– Det behövs verkligen en ny entré till Muttos. Det är ett område som har mycket besökare och Skájdde där entrén nu byggs är den huvudsakliga ingången till nationalparken.

Entrén består av nya informationsplatser, eldstad, trädäck, spänger/ramper samt toaletter vid parkeringen. Den kommer också att tillgänglighetsanpassad för att göra det möjligt för alla att besöka nationalparken och världsarvet Laponia, säger Anna Rimpi

– Muttos i sig är ett relativt lättillgängligt område. Det här skapar möjligheter för dem som vill komma ut och inte vill vandra, men också för grupper som annars inte har så lätt att ta sig ut.

Vid entrén kommer besökare också få information och berättelser om området. Anna Rimpi säger att besökarna kommer att få veta mer om Muddus/Muttos nationalpark, men också om området som en del av världsarvet Laponia. Under byggtiden finns en tillfällig stig in i nationalparken från parkeringen. Parkeringen kommer att vara mindre än tidigare under tiden entrén byggs.

Under sommaren har även leden mellan Skájdde och fallet försetts med ny spång.

Muttosuksa finansieras av Naturvårdsverket och är en del av Naturvårdsverkets satsning på Sveriges nationalparker.

Obs!

Naturum Laponia är under våren öppet torsdag-söndag kl. 10-18.

Kategorier

Arkiv

Archives