Dansföreställning på naturum

Ájttega, ”Förfäderna” på Lulesamiska, är en dans och jojkföreställning som bjuder in er till Sápmi. En föreställning baserad på artisternas personliga berättelser. Genom jojk och dans kommer ni får färdas till de platser förfäderna har vandrat och banat väg till de samhälle som vi lever i idag. Ett urfolk som vill bevara Sápmi och naturen till de efterlevande.

Ájttega är en föreställning som presenterar samisk kultur på ett nytänkande sätt med respekt för dess historia, arv och tradition. Föreställningen har sin grund och inspiration ifrån ”samebyn mellan älvarna”, som naturljud, jojk, kostym och dans.

Samerna; ett folk med en tung historia som har genomgått ett kulturellt våld vill nu visa vad det är de kämpar för att bevara. Välkomna på en stark föreställning med kraft från urmodern själv!

Tid: 9 aug, kl. 13.00

Plats: naturum Laponia, Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark, Gällivare

Pris: 50 kr

Biljetter köps på plats på naturum Laponia. Vi anpassar antalet deltagare efter rådande rekommendationer gällande Covid-19.

Föreställningen arrangeras med stöd av Riksteatern Norrbotten och Publikutveckling Små Scener.

Invisible People Contemporary Dance Company grundades 2017 av den lulesamiska dansaren och koreografen Liv Aira, från Jokkmokk.

Kompaniet ger möjlighet till samiska konstnärer och delar av det samiska samhället att uttrycka historiska, nutida och framtida händelser ur ett samiskt perspektiv. Målet är att få en så stor spridning på deras föreställningar och dess publik som möjligt för att bilda och skapa ett intresse för den samiska kulturen. Man vill utveckla och skapa nytt, inte bara fokusera på att bevara det som varit.

Liv Aira
Elin Teilus
Marika Renhuvud

Liv Aira
Elin Teilus
Gustaf Nygren
Lise Tapio Pittja

Producent

Invisible People Contemporary Dance Company

Obs!

Naturum har öppet varje dag kl 10-18 under sommaren. Buorisboahtem! Bures boahtin! Välkommen!

Kategorier

Arkiv

Archives