
Foto: Carl-Johan Utsi
En sameby är inte vad det låter som. Det är inte en by som är befolkad av samer. En sameby är både ett geografiskt område – som i vissa fall sträcker sig från fjäll till kust – och en organisation för renskötsel. För att få arbeta med renar måste man vara medlem i en sameby. Men varken förr eller i dag har renskötsel varit det enda man har sysslat med. Jakt, fiske och duodji (samiskt hantverk) har varit en lika viktig del för många. I dag har de flesta ett annat jobb på sidan av rennäringen.
En sameby är inte heller alltid som många tror ett långsträckt område som går från fjäll till kust. I Laponia finns både skogssamebyar som har renarna betandes i skogslandet året runt, och fjällsamebyar som använder mer vidsträckta områden och låter renarna beta i barrskogarna under vintern och i fjällen på sommaren. I Sverige finns sammanlagt 51 samebyar och nio av dem har marker inom Laponia.
Läs mer om vad en sameby är, och om de olika som finns i Sverige på samer.se.
I Laponia hittar du dessa samebyar: fjällsamebyarna Baste čearru, Unna Tjerusj, Sirges, Jåhkågaska tjiellde, Tuorpon och Luokta-Mávas samt skogssamebyarna Udtja, Slakka och Gällivare skogssameby.