Entré Skájdde – Muddus/Muttos nationalpark är invigd

Nu är den nya besöksentrén till Muddus/Muttos nationalpark färdigbyggd och även invigd. Den tillgänglighetsanpassade besöksentrén för Muddus/Muttos nationalpark består av informationsplatser, trädäck, eldplatser och spänger/ramper samt toalett vid parkeringen.

Sista söndagen i maj, på nationalparkernas dag, invigdes den nya besöksentrén med tal av landshövdingen, Gällivares kommunalråd, Laponiatjuottjudus verksamhetsledare och jojk av Katarina Rimpi. Därefter kunde man ta del av olika föredrag om Muddus/Muttos; Ola Engelmark berättade om skogarna, Anna Rimpi om spår av tidigare brukare och Bertil Pittsa om renskötsel. Barnen kunde lyssna när Elli Kari Pavval berättade samiska sagor.

Vi beräknar att det kom cirka 300 besökare under dagen. För att underlätta transporterna till Skájdde gick det gratisbussar från Jokkmokk respektive Gällivare. Under dagen bjöds det på smörgåstårta, bullar, kaffe och festis. Samt även korv som man kunde grilla på någon av eldplatserna som finns i entrén.

Entrén är inte helt klar. Det återstår att ta fram skyltar med information om Muddus/Muttos nationalpark. Arbetet med skyltarna beräknas vara klart till hösten 2020.

Entrén är finansierad av Naturvårdsverket och är en del av Naturvårdsverkets satsning på Sveriges nationalparker.

 

  • Foto: Elena Lango/Laponiatjuottjudus
  • Foto: Elena Lango/Laponiatjuottjudus
  • Foto: Elena Lango/Laponiatjuottjudus
  • Foto: Elena Lango/Laponiatjuottjudus
  • Foto: Elena Lango/Laponiatjuottjudus

 

Obs!

Naturum har stängt för säsongen, men öppnar igen i mars 2020.

Kategorier

Arkiv

Archives