Mer om fjällkvanne

Fjällkvanne är en flerårig flockblommig växt som med sina bladrosetter samlar energi i flera år i sin rot för att slutligen blomma och dö. Den blommande kvannen är uppskattad av många insekter och varma dagar kan det vara ett riktigt surr runt varje växt. En blomflock kan innehålla så mycket som 4 000 blommor och en riktigt stor kvanne med många flockar kan innehålla 50 000.

Kvanne

Angelica archangelica (latin)
Båsskå, fáddno (lulesamiska)
Boskam fádnu (nordsamiska)

Fjällkvanne är sedan lång tid känd både som uppskattad grönsak och medicinalväxt. Den är C-vitaminrik och hela växten går att använda; roten till medicin, stjälken och bladen till att syras med mjölk och fröna som en krydda. Både samer och andra plockar blomstjälkarna innan blommorna slagit ut. Sedan skalar de av det yttre mycket beska skiktet och äter resten som råkost. Du kan också grilla stjälkarna vilket gör dem mindre beska. Smaken är frisk och starkt kryddig och kvannen har använts som en av flera kryddor i likör och sprit.

Förr ansågs kvanne vara en helig ört som skyddade mot onda andar. Om du skulle träffa främmande människor var det ett bra skydd att ta en bit kvannerot att tugga på.

Fjällkvanne är vanlig i Laponia och växer i fjällen på fuktig och näringsrik mark.