Mer om fjällämmeln

Fjällämmeln lever i löst sammansatta familjegrupper och kan till och med föda ungar under vintern vid bra mat- och snöförhållanden. Fjällämmeln flyttar egentligen inte men under ett lämmelår är de vanliga i fjällbjörkskogen och till och med nere i barrskogarna. . Lämmelns svarta, gula, gulbruna färg ger inget särskilt bra skydd mot rovdjur och rovfåglar. Det spekuleras om att det är därför som fjällämmeln är så ilsken, då kan den försvara sig bättre.

Lyssna här

Fjällämmel

Lemmus lemmus (latin)
Luomek (lulesamiska)
Goddesáhpan (nordsamiska)

Under vintern gräver fjällämlarna gångar under snön. De äter mossor, gräs och örter och lever gott under snötäcket. När snön har smält bort kan deras gångar synas som små vägar i riset, särskilt om det varit ett så kallat lämmelår.

Det här betyder också att lämlarna behöver bra snöförhållanden för att klara sig. Precis som för renarna försvårar det om snön närmast marken fryser till is. Renarna kommer inte åt betet, och lämlarna kan inte gräva sig fram.

Ett vanligt år ser man inte särskilt många lämlar. Men under lämmelår är de överallt. Fjällämmel är också viktig föda för många rovdjur i fjällen, bland annat för fjällvråk, fjälluggla och fjällräv, vars populationer då också påverkas när lämmelstammen kraschar.