Mer om snösparven

Snösparv häckar i klippområden på hög höjd i fjällen. Snösparv häckar runt hela polarområdet på norra halvklotet i de mest karga miljöer.

Lyssna här

Snösparv

Plectrophenax nivalis (latin)
Tjåhkkåtsitsásj, vielggissihtse (lulesamiska)
Állat (nordsamiska)

Det är svårt att undgå snösparvarna när de återvänder till Laponia på vårvintern. De vitsvarta fåglarna flyger i flockar och letar mat där snön börjat smälta. De letar insekter och fjolårets kråkbärsfrön.

Snösparv har många dialektala namn som snölärka, fjällsparv, snöfugl, vinterfågel och ovädersfågel. På lulesamiska kallas den för tjåhkkåtsitsásj. Det betyder ”fjälltoppsfågeln” och syftar på att snösparven trivs högt upp på fjälltopparna.

Förr var det vanligt att fånga snösparvar och äta dem. De var ett bra tillskott på vårvintern när det kunde vara ont om färskt kött. De vände på skinnet, tog bort tarmarna och kokade fågeln hel. Det var barnens uppgift att fånga snösparvarna.