Mer om vitmossan

När de vackert färgade vitmossorna torkar, blir de, oavsett ursprungliga levande färger, nästan helt vita. Därifrån kommer namnet vitmossa. Vitmossor växer i våtmarker och ska inte förväxlas med fönsterlav, den fluffiga vita lav som växer på skogsmark och används som dekoration i till exempel adventsljusstakar.

 

Vitmossa

Sphagnum (latin)
Darffe (lulesamiska)

Vitmossor kan suga upp väldigt mycket vatten efter att de kramats ur och fått torka. Det gör att de genom tiderna har passat bra att använda istället för till exempel blöjor, toapapper och bindor. Vitmossor är också svagt desinficerande och har använts som förband på sår.

Att myren skiftar i olika nyanser av grönt, brunt, rött och gult också mitt i sommaren beror ofta på att vitmossornas fler än 40 arter som dominerar på Laponias myrar, har olika färger. Det är också vitmossor som utgör torven i en myr, det vill säga de multnande delarna under vitmossornas översta, levande växtdelar. Torv passar också som isolering och används till exempel när man ska bygga torvkåtor och jordkällare.