Stort område, många frågor

Vanliga frågor om Laponia

Var finns det mer information om att vandra i Muddus/Muttos? I vilka områden får man ta med sig hund? Vi får många olika slags frågor om Laponia. Här sammanställer vi de vanligaste och viktigaste frågorna och svaren.

Varje år lägger vi ut på hemsidan aktuell information om när vägen till Skájdde plogas.

 

Arvidssonstugan

Hur hittar man till Arvidssonstugan?

Arvidssonstugan i Muddus/Muttos nationalpark ligger inte vid några leder, men ett sätt att ta sig dit är från skogsvägen som tar av österut strax norr om Harsprånget.

RT90 koordinater 1688239 7431977.

Avstånd

Avstånd

Avstånd längs lederna i Laponia hittar du under respektive led. Letar du efter avstånd till naturum Laponia hittar du det här.

Broar

Skárjá

Skárjábron (Mihkká) i Sarek är den enda sommarbron i Laponia. En sommarbro är en bro som tas bort i slutet av varje barmarkssäsong och lyfts dit igen inför sommarsäsongen. Skárjábron sätts ut kring sista veckan i juni och plockas in i mitten av september. När den sätts ut varierar på grund av vattenflöde och snötäcke. Kontakta oss för mer information eller håll utkik på vår hemsida.

Tidigare datum för utsättning: 2013: 24 juni. 2014: 18 juni. 2015: 1 juli. 2016: 29 juni.

Miellädno

Bron över Miellädno uppströms vid Álggajávrre är i dåligt skick och används på egen risk. Nära Miellädnos utlopp ligger roddbåtar som tillhör Svenska kyrkan, men som även kan användas av vandrare.

Är alla broar i bra skick?

Ja, broarna kontrolleras varje år. Men väder och vind gör att skador uppstår, så hör av dig till oss om du upptäcker brister.

Badjelánndaleden (Padjelantaleden)
Duottar, Badjelánnda. Foto: Laponiatuottjudus

Foto: Laponiatjuottjudus

Stugorna längs Badjelánndaleden drivs av samebyarna genom föreningen Badjelánnda Laponia Turism, BLT. Mer information om stugorna finns på deras hemsida. Här finns också information om Badjelánndaleden.

Boende

Muddus/Muttos nationalpark

 Stugorna i Muttos går inte att boka. De är öppna för alla året om. De är inte bemannade och du betalar före eller efter din vistelse i stugan. Avgiften används för att hålla stugorna och lederna i Muttos i gott skick.Det finns information och inbetalningskort i alla stugor. Du kan också betala direkt till Bankgiro: 869-7690
IBAN: SE4180000826440630330504
SWIFT/BIC: SWEDSESS
Det går också bra att betala via Swish, nummer: 123 510 52 34

Läs mer här.

Padjelanta/Badjelánnda nationalpark

Stugorna i Badjelánnda är bemannade med stugvärdar från midsommar till början av september. Information om stugplatserna i nationalparken finns här. Du kan också läsa mer på samebyarnas förening Badjelánnda Laponia Turism, BLT. Det är de som driver och bemannar stugorna i Badjelánnda. Under vintern finns alltid en vinteröppen stuga i varje stugläger.

Övrigt boende i Laponia

Kontakta de lokala turistbyråerna för mer information om övrigt boende i världsarvet.

Bygglov

Bygglov söks hos kommunerna men information om bygglov ska meddelas Laponiatjuottjudus, admin[@]laponia.nu

Båtar

dievssa_vakkuda_sep2013-6

Dievssajávri (Teusajaure)

På Kungsleden mellan Dievssajávri och Vákkudavárre behöver du ro över Dievssajávri (Teusajaur). Det finns roddbåtar och man kan också få skjuts av stugvärden om man hissar den flagga som finns vid sjön. Roddbåtarna sätts ut när stugorna längs Kungsleden öppnar och tas in igen efter att de har stängt. Kontakta oss för att få ett exakt besked om när de är på plats. Kom ihåg att det alltid måste finnas en båt på varje sida när du har rott över.

M/S Langas

Båttider till båten mellan Gäbnásj/Kebnats och Sáltoluokta hittar du här.

M/S Storlule

Båttider till båten över Áhkájávrre från Rijtjem/Ritsem till Änonjálmme och Vájsáluokta hittar du här.

Fallna träd

Att träd faller är en naturlig process och en viktig del av ekosystemen. Träd som faller får ligga kvar. Om de ligger över en led tas de bort av förvaltningen så snart det är möjligt.

Fiske

I nationalparkerna är det förbjudet att fiska, förutom i vissa vatten längs Badjelánndaleden i Padjelanta/Badjelánnda nationalpark och i Stora Luleälven/Stuor Julevädno längs Muddus/Muttos södra gräns. Exakt var du kan och inte kan fiska finns det mer information om på Länsstyrelsens webb och på Jokkmokks Jakt och Fiske. Där finns också information om var du kan lösa fiskekort. På naturum Laponia kan du också lösa fiskekort och få information om var man kan fiska.

Foldrar och broschyrer

Det finns foldrar för alla nationalparker i Laponia och för naturreservatet Sjávnja/Sjaunja. De här kan du få på turistbyråerna i Jokkmokk och Gällivare och även på naturum Laponia i Stuor Muorkke (Stora Sjöfallet). Broschyrer om världsarvet och program för naturum finns på turistbyråerna och Ájtte museum i Jokkmokk.

Föreskrifter

För nationalparkerna och naturreservaten som ingår i Laponia finns det särskilda regler; föreskrifter, som du som besökare måste följa. Genom att följa föreskrifterna hjälper du till att bevara världsarvets värden.

Här hittar du föreskrifterna

Hund

beana_CJUTSI

I nationalparkerna i Laponia får man ha kopplad hund från 1 januari till 30 april. Man får också ha kopplad hund året om när man vandrar Kungsleden och efter Rallarstigen i Muddus/Muttos, samt i ett område mellan kraftledningen och Stora Lulevattens sjösystem i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark. Utöver detta är det förbjudet att medföra hund i nationalparkerna.

I naturreservatet Sjávnja/Sjaunja kan man ta med hunden året om, men den måste alltid vara kopplad. I naturreservatet Stubbá/Stubba och i områdena Sulidälbmá, Lájtávrredeltat och Tjuoldavuobme gäller allemansrätten. Där måste inte hunden vara kopplad men ska under alla omständigheter kunna hållas under kontroll om det krävs.

Hundspann

Hundspann är inte tillåtet i nationalparkerna i Laponia, utan tillstånd från länsstyrelsen. Det är inte längre någon skillnad för hundspann för kommersiell verksamhet eller för privat bruk.

Information om samer

Det bästa är att kontakta Sametingets informationscentrum, som har svar på de flesta allmänna frågor om samer och samisk kultur. De kan säkert hjälpa dig vidare om de inte kan svara på din fråga.

Kartor

Fjällkartor finns bland annat att köpa på turistbyråerna, sportaffärer, och bensinmackar. Det finns också en särskild översiktskarta över hela världsarvet Laponia som finns att köpa på naturum och på turistinformationen i Jokkmokk och Gällivare. Calazo har även en ny tryckt karta över Muddus/Muttos nationalpark och Sjávnja/Sjaunja naturreservat som finns på naturum Laponia och att beställa hos förlaget Calazo. Här på vår hemsida finns också illustrerade kartor som ger en känsla av världsarvet, men som inte fungerar för att navigera och hitta.

Klistermärken

Vi har tyvärr inte nationalparksmärken på förvaltningen men de kan finnas hos turistbyråerna i Jokkmokk och Gällivare.

Muddus/Muttos

Hitta till Muttos

Närmaste vägen till Muddus/Muttos nationalpark är att köra till Skájdde från Liggádammen vid väg E45 mellan Jokkmokk och Porjus. Du kan också nå ledsystemet på den östra sidan av nationalparken via Sárggavárre (Sarkavare) och Urdávrre (Urtimjaur). Under barmarksperioden kan du köra hela vägen till Suolávrre via Urdávrre (Urtimjaur). Under vintern går det också bra att åka skidor norrifrån från E45:n mellan Porjus och Gällivare.

Muttosstugorna

Här finns all information om stugorna i Muttos. Stugorna är fullt utrustade och allt som man behöver för att laga mat och äta ska finnas. Det finns kokkärl, bestick etc. Det finns även filtar och kuddar, men man behöver egna sängkläder.

Inventarier

Inventarielista över stugorna i Muttos.

Plogning

Vägen  till Skájdde (Skaite) plogas i regel i slutet av februari varje år men titta efter information här på vår hemsida. Vi lägger alltid ut aktuell information när den har plogats. Den underhålls inte under förfallsperioden under våren och är farbar igen när snön har smält bort. Vägarna till Sárggavárre (Sarkavare) och Urdávrre (Urtimjaur) är i regel plogade året om.

 

Logi

Här hittar du priser och uppgifter om hur du betalar din logiavgift i Muttos.

Naturum

naturum_DanielOlausson

Öppettider för naturum och program hittar du här. Naturum kan också öppnas för grupper och skolor när det är stängt för säsongen. Kontakta naturum för bokningar och frågor.

Här finns också svar på vanliga frågor om naturum.

Paddla i Sarek

Enligt föreskrifterna är det inte tillåtet att framföra vattenburen farkost i Sarek. Det innebär att man inte får paddla, forsränna etc. i hela nationalparken.

Planera besök i Laponia

Om du vill planera besök i regionen, i och utanför Laponia, finns det bra och kunnig personal på turistbyråerna i Gällivare och Jokkmokk. Letar du efter information om stugor, leder och dagsturer kan du även hitta en de här

Suorvvá

Det går bra att passera dammen i Suorvvá för att ta sig in i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark och vidare in i Sarek.  Vid grinden finns en dörr som alltid står öppen. Området beträds på egen risk eftersom det är ett industriområde. Följ vägen över dammen och bort mot skiljningsgärdet som ligger på den södra sjöstranden. För att komma ut på stigen upp på fjället måste du passera Sirges renskiljningshage. Stäng grindarna ordentligt efter dig eftersom det ibland finns renar i hagen.

Upphandlingar

Frågor om upphandlingar skickas till: admin@laponia.nu

Information om aktuella upphandlingar hittar du här. 

Ta sig hit

Kontakta turistinformationen i Gällivare eller Jokkmokk för svar på frågor om kommunikationer till Laponia. Du kan även hitta aktuell information hos Länsstrafiken i Norrbotten (buss) och SJ (tåg). Båttider finns hos STF som driver båttrafik över Láŋas/Langas och Áhkájávrre.

Turtips

Det finns många fina dagsturer att göra i och i närheten av Laponia. Laponiatjuottjudus uppdaterar varje år en sida med turtips och fyller på allteftersom. Du kan läsa mer om dem här. Fråga annars turistbyråerna, stugvärdarna i Laponia eller lokala turistentreprenörer. Mer information om dem hittar du hos Destination Jokkmokk och Visit Gällivare. Är du vid naturum Laponia i Stuor Muorkke (Stora Sjöfallet) kan även de ge dig tips om turer i närområdet.