Stort område, många frågor

Vanliga frågor om Laponia

Var finns det mer information om att vandra i Muddus/Muttos? I vilka områden får man ta med sig hund? Vi får många olika slags frågor om Laponia. Här sammanställer vi de vanligaste och viktigaste frågorna och svaren.

 

Arvidssonstugan

Hur hittar man till Arvidssonstugan?

Arvidssonstugan i Muddus/Muttos nationalpark ligger inte vid några leder, men ett sätt att ta sig dit är från skogsvägen som tar av österut strax norr om Harsprånget.

RT90 koordinater 1688239 7431977.

Broar

Skárjá

Skárjábron (Mihkká) i Sarek är den enda sommarbron i Laponia. En sommarbro är en bro som tas bort i slutet av varje barmarkssäsong och lyfts dit igen inför sommarsäsongen. Skárjábron sätts ut kring sista veckan i juni och plockas in i mitten av september. När den sätts ut varierar på grund av vattenflöde och snötäcke. Kontakta oss för mer information eller håll utkik på vår hemsida.

Tidigare datum för utsättning: 2013: 24 juni. 2014: 18 juni. 2015: 1 juli. 2016: 29 juni.

Miellädno

Bron över Miellädno uppströms vid Álggajávrre är i dåligt skick och används på egen risk. Nära Miellädnos utlopp ligger roddbåtar som tillhör Svenska kyrkan, men som även kan användas av vandrare.

Är alla broar i bra skick?

Ja, broarna kontrolleras varje år. Men väder och vind gör att skador uppstår, så hör av dig till oss om du upptäcker brister.

Badjelánndaleden (Padjelantaleden)
Duottar, Badjelánnda. Foto: Laponiatuottjudus

Foto: Laponiatjuottjudus

Stugorna längs Badjelánndaleden drivs av samebyarna genom föreningen Badjelánnda Laponia Turism, BLT. Mer information om stugorna finns på deras hemsida. Här finns också information om Badjelánndaleden.

Bygglov

Bygglov söks hos kommunerna men information om bygglov ska meddelas Laponiatjuottjudus, admin[@]laponia.nu

Båtar

dievssa_vakkuda_sep2013-6

Dievssajávri (Teusajaure)

På Kungsleden mellan Dievssajávri och Vákkudavárre behöver du ro över Dievssajávri (Teusajaur). Det finns roddbåtar och man kan också få skjuts av stugvärden om man hissar den flagga som finns vid sjön. Roddbåtarna sätts ut när stugorna längs Kungsleden öppnar och tas in igen efter att de har stängt. Kontakta oss för att få ett exakt besked om när de är på plats. Kom ihåg att det alltid måste finnas en båt på varje sida när du har rott över.

M/S Langas

Båttider till båten mellan Gäbnásj/Kebnats och Sáltoluokta hittar du här.

M/S Storlule

Båttider till båten över Áhkájávrre från Rijtjem/Ritsem till Änonjálmme och Vájsáluokta hittar du här.

Fallna träd

Att träd faller är en naturlig process och en viktig del av ekosystemen. Träd som faller får ligga kvar. Om de ligger över en led tas de bort av förvaltningen så snart det är möjligt.

Foldrar

Det finns foldrar för alla nationalparker i Laponia och för naturreservatet Sjávnja/Sjaunja. Dessa kan du få på turistbyråerna i Jokkmokk och Gällivare samt på naturum Laponia i Stuor Muorkke (Stora Sjöfallet).

Hund

beana_CJUTSI

I nationalparkerna får man ha kopplad hund från 1 januari till 30 april. Man får också ha hund när man vandrar Kungsleden och efter Rallarstigen i Muddus/Muttos. I naturreservatet Sjávnja/Sjaunja kan man ta med hunden året om men den måste alltid vara kopplad. I Stubbá/Stubba, Sulidälbmá, Lájtávrredeltat och Tjuoldavuobme gäller allemansrätten. Där måste inte hunden vara kopplad men ska under alla omständigheter kunna hållas under kontroll om det krävs.

Hundspann

Hundspann är inte tillåtet i Laponia, enligt de nya föreskrifterna. Det är inte längre någon skillnad för hundspann för kommersiell verksamhet eller för privat bruk.

Information om samer

Det bästa är att kontakta Sametingets informationscentrum, som har svar på de flesta allmänna frågor om samer och samisk kultur. De kan säkert hjälpa dig vidare om de inte kan svara på din fråga.

Kartor

Det finns en särskild Laponiakarta som går att köpa på naturum Laponia och på turistinformationen i Jokkmokk och Gällivare. I övrigt finns Lantmäteriets fjällkartor och Calazos fjällkartor. De kan du köpa på nätet, hos olika sporthandlare och ibland även på bensinmackar. Calazo har även en ny karta över Muddus/Muttos nationalpark och Sjávnja/Sjaunja  naturreservat som finns på naturum Laponia och att beställa hos förlaget Calazo.

Klistermärken

Vi har tyvärr inte nationalparksmärken på förvaltningen men de kan finnas hos turistbyråerna i Jokkmokk och Gällivare.

Muddus/Muttos

Hitta till Muttos

Närmaste vägen till Muddus/Muttos nationalpark är att köra till Skájdde från Liggádammen vid väg E45 mellan Jokkmokk och Porjus. Du kan också komma via de östra entréerna via Sárggavárre och Urtimjávrre. Under barmarksperioden kan du köra hela vägen till Suolávrre via Urtimjávrre. Under vintern går det också bra att åka skidor norrifrån från E45:n mellan Porjus och Gällivare.

Muttosstugorna

Här finns all information om stugorna i Muttos. Stugorna är fullt utrustade och allt som man behöver för att laga mat och äta ska finnas. Det finns kokkärl, bestick etc. Det finns även filtar och kuddar, men man behöver egna sängkläder.

Inventarier

Inventarielista över stugorna i Muttos.

Plogning

Vägen till Skájdde plogas mars varje år. Den underhålls inte under förfallsperioden och är farbar igen när snön har smält bort. Vägarna till Sárggavárre och Urtimjávrre är plogade året om.

Logi

Här hittar du priser och uppgifter om hur du betalar din logiavgift i Muttos.

Naturum

naturum_DanielOlausson

Öppettider för naturum och program hittar du här. Naturum kan också öppnas för grupper och skolor när det är stängt för säsongen. Kontakta naturum för bokningar och frågor.

Här finns också svar på vanliga frågor om naturum.

Paddla i Sarek

Enligt föreskrifterna är det inte tillåtet att framföra vattenburen farkost i Sarek. Det innebär att man inte får paddla, forsränna etc. i hela nationalparken.

Suorvvá

Det går bra att passera dammen i Suorvvá för att ta sig in i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark och vidare in i Sarek.  Vid grinden finns en dörr som alltid står öppen. Området beträds på egen risk eftersom det är ett industriområde. Följ vägen över dammen och bort mot skiljningsgärdet som ligger på den södra sjöstranden. För att komma ut på stigen upp på fjället måste du passera Sirges renskiljningshage. Stäng grindarna ordentligt efter dig eftersom det ibland finns renar i hagen.

Upphandlingar

Frågor om upphandlingar skickas till: admin@laponia.nu

Information om aktuella upphandlingar hittar du här.