Två kåtor och en luovve

 

matspeter_fotoLaponiatjuottjudus-700x454Fyra frågor till Mats-Peter Åstot som har byggt kåtorna vid naturum på Viedásnjárgga vid Stuor Muorkke, Stora Sjöfallet.

Vad är det du har byggt?
– En tältkåta, en torvkåta och en luovve, förvaringsställning, som ligger samlade på en tallhed bredvid naturum. Det är lulesamiska modeller och tältkåtan är en bågstångsskåta. Jag kopierar i princip min fars torvkåta som han byggde på 70-talet, och den är i sin tur en kopia av min áddjás kåta. Jag bygger precis som pappa och áddjá byggde i Sáluhávrre i Badjelánnda.

Varifrån hämtar du materialet?
– Egentligen tar man allt material på platsen eller i närheten av där man ska bygga och det skulle jag ha velat göra, men det har inte varit möjligt eftersom det här är en nationalpark. Nu bygger vi med björk, men här hade man förmodligen byggt med tall, eftersom det är det som finns mest av just här. Virket är från Stuor Muorkke-området och torven hämtar vi från Suorvvá. Virket är taget redan under hösten för att det ska hinna torka.

Hur bygger ni?
– Vi bygger först väggar av björk, sedan sätter vi på näver, en matta och sist torv. Vi gör så mycket vi kan som man alltid har gjort. Är den byggd traditionellt tar naturen tillbaka den på en gång och det är bara eldstaden som blir kvar. Den här kåtan är lite modernare så den kommer förmodligen att stå längre än en traditionell torvkåta.

Kommer kåtorna och konsten att bygga dem leva kvar?
– Nog tror jag att det kommer att leva kvar. Vi har då iallafall kåtor i Sáluhávrre, men det är ju torvkåtor som har fått golv. I den här torvkåtan som jag bygger nu är det också golv, bredare dörr och en slags trappa. Det ska byggas handikappsanpassat. Tanken är ju att de ska kunna användas och vara en del av verksamheten här.

Som jag ser det är en kåta den optimala fjällbyggnaden. Det är den byggnad som står bäst emot stormarna här på vintern.