Fiskelycka

Tidigt, tidigt på morgonen stiger man upp för att vittja näten. En del av dagens fångst kokas till frukost. Sedan tänds elden i kåtan och fisken röks, timme efter timme. När elden brinner kan man passa på att baka gáhkko och äta till den nyrökta fisken. Det är inte särskilt ovanligt att äta fisk till frukost, lunch och middag under sommaren.

Fisket har alltid varit viktigt här. Fisken är både mat och något att göra sig en inkomst på. På samma sätt som många familjer har flyttat efter renarna, har en del flyttat efter fisken. Man har bott där fisken har funnits.

När du fiskar tar du bara det du behöver. Får man mer fisk än man kan äta delar man ut det mellan varandra. Kanske är det just det som ger fiskelycka.

”Mormor samlade fiskens innanmäte och la det i en plåthink. Sen rodde hon ut med hinken och slog ut det i sjön på ungefär samma ställe där hon hade vittjat näten. Man fick aldrig lämna det bland stenarna på stranden. Allt skulle samlas ihop. Om det var för att det skulle vara snyggt och prydligt eller för att ge tillbaka, det vet jag inte.”

 Kvinna från Laponia

guolli