Kulturarvsdagen – platsens berättelser

Lördag 9 september arrangeras kulturarvsdagen. Laponiatjuottjudus hälsar alla välkomna till naturum Laponia i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark. Vi arbetar med att lyfta kunskapen om hur området kring naturum har använts historiskt och i nutid. Under dagen har alla möjlighet att ta del av och dela med sig av berättelser om området.

Dagen avslutas i form av ett rádedibme, rådslag, där alla har möjlighet att ge idéer och kommentarer om vad vi på Laponiatjuottjudus ska lyfta i områdets historia.

PROGRAMPUNKTER UNDER DAGEN

10.00 Kaffe/te och frukt/smörgås
10.30 Spår i markerna: Anna Rimpi, arkeolog, berättar om områdets förhistoria.
Minnen och berättelser: Lyssna på berättelser och minnen om att leva kring Viedás och Stuor Muorkke. Karin Vannar, Anne Maj Albinsson, Kerstin Omma, Lars Pittsa och Johan Pittja berättar.
12.30 Lunchsmörgås
13.30 Turismen: Inger Junkka som byggde upp och drev Stora Sjöfallet Fjäll AB under 28 år berättar om tiden som egenföretagare i en nationalpark.
15.00 Fika
15.30 Samtal och reflektioner. Dagen avslutas i form av ett rådslag ett rádedibme där alla har möjlighet att ge idéer och kommentarer om vad vi på Laponiatjuottjudus ska lyfta i områdets historia.

Kulturarvsdagen firas varje år i september i hela Europa.

Buorisboahtem! Bures boahtin! Varmt välkomna!

Kulturarvsdagen: Stuor Muorkke – platsens berättelser

Obs!

Naturum Laponia är under våren öppet torsdag-söndag kl. 10-18.

Kategorier

Arkiv

Archives