Logotyp för Laponia

Laponiatjuottjudus i Jokkmokk får stöd med 7,5 miljoner från Arvsfonden för projektet ”Máhto årudahka – Kunskapens viste

Foto: Carl-Johan Utsi

2024-04-24

Laponiatjuottjudus i Jokkmokk får stöd med 7,5 miljoner från Arvsfonden för projektet ”Máhto årudahka – Kunskapens viste

Äntligen har beslutet kommit och vi på Laponiatjuottjudus skulle inte kunna vara gladare över att stödet för projektet ‘Máhto årudahka’ beviljades! Målet med det här projektet är utveckla en modell för praktisk och teoretisk överföring av kunskap mellan generationer inom duodji (samisk slöjd). Det är någonting som ger oss möjlighet att aktivt jobba med ett av våra uppdrag: överförande av árbediehtu – traditionell kunskap mellan olika generationer.

Arbetet kommer att utgå från ett traditionellt samiskt viste i naturum Laponia vid Stuor Muorkke/Stora Sjöfallet samt tillverkningen av olika föremål. Under projekttiden som sträcker sig över tre års tid kommer samiska ungdomar att få möjligheten att färdigställa objekt till vistet men även utbilda andra ungdomar i materialberedning och slöjd.

Förr i tiden lärdes árbediehtu ut genom att man helt enkelt satt med den äldre generationen för att observera och lära sig hantverket med hjälp av vägledning. Det var nyfikenhet som var den drivande faktorn och en tålmodig generation som tyckte om att lära ut. Genom detta projekt försöker vi att gå i sanna spår så att delar av kunskapen kan leva vidare och vi får möjlighet att använda ett traditionellt lärandesätt inom den samiska kulturen i en modern tappning.

Projektet söktes i samarbete med Sámi Duodji, en av våra samarbetspartners i projektet, och nu ser vi fram emot tre spännande år med start den 1 juni.