Logotyp för Laponia

Skolklasser

Skolklasser

Om ni är intresserade av komma med era skolklasser och barngrupper – hör av er till oss. På naturum Laponia erbjuder vi gratis guidningar för skolklasser både inomhus i utställningen och utomhus i den intilliggande miljön i Stuor Muorkke/Stora Sjöfallet.

I våra guidningar utgår vi från den samiska kulturen, renskötseln, områdets geologi, naturtyper, djur, växter, kultur och de kriterier som gör Laponia till ett världsarv. Eleverna får möjlighet att på ett roligt och intresseväckande sätt lära sig om Laponias natur och kultur. Vi kan anpassa våra berättarstunder och guidningar till era önskemål och samarbetar gärna runt läroplanen.

Här nedan kan du läsa om några exempel på förslag hur man skulle kunna fylla en studiedag hos oss på naturum. För bästa möjliga upplevelse rekommenderar vi att boka in en skoldag hos oss i maj och september, men i mån av tillgänglighet är vi även öppna för skoldagar under resterande öppettider. Tveka inte att höra av er kring frågor!

Skoldagar med olika teman

Beroende på vart ni är i läroplanen kan vi skräddarsy skoldagar med olika teman. Vill ni veta mer om renen? Eller djurlivet över lag? Ska det handla om platsens historia, hur det såg ut förr och varför det blev ett världsarv? Tillsammans med er tar vi fram ett lämpligt material för just er årskurs!

Guidad visning

Vi kan hålla i guidade visningar både inom- och utomhus. Inomhus kan vi röra oss genom vår utställning, utomhus kan vi till exempel guida längs naturslingan för att berätta mer om fornlämningar och naturen eller varför inte gå bort till naturumsudden för att spana på djurlivet och prata om vattenfallet!

Aktiviteter

Vi kan även tillhandahålla en hel del olika praktiska övningar, tipsrundor och lokaler för föreläsningar. Allt går att anpassa till er årskurs och läroplanen så tveka inte att höra av er för att bolla idéer med oss!