
Foto: Åke Eson Lindman
I vår utställning lär du dig om samspelet mellan natur och kultur och varför landskapet i Laponia ser ut som det gör. Upptäck världsarvet genom att följa skogen, myren, fjällen, renen och renskötaren genom Laponias åtta årstider. Lär dig om hemmet och vardagen, känn på renens mjuka päls, lyssna till jojken, och mycket mer här är vad som händer hos oss på naturum!
Vi börjar utställningen i delen som heter Vårt Laponia. Här får du en grundförståelse för varför lanskapet ser ut som det gör, vad Laponia faktiskt är, varför det blev ett världsarv, information om de olika samebyarna som lever och verkar i området, hur markerna har använts genom åren samt vilket djurliv som trivs i vilka miljöer.
En renskötares år är uppdelat i åtta årstider som styrs av både renen och det naturen ger. Med renen i fokus får du följa ett helt år, väderfenomen som är avgörande i renskötseln, djurens beteende och vad naturens skafferi har att erbjuda under de olika årstiderna.
I denna del av utställningen får du lära känna markerna genom renens ögon. Vad äter den egentligen, varför gillar renen att vistats på myren och i skogen och vad har renskötaren för uppgift?
Hemmet har i alla tider varit en viktig central plats, när man flyttade med renarna var tältkåtan en trygg punkt som flyttade med och i den hade var sak hade sin plats. I delen av utställningen som heter Hemmet får du reda på betydelsen av ett hem, vart man valde att bosätta sig, hur det funkade att flytta sitt hem och vilka vardagliga ting som gjorde livet lättare.
En kort beskrivning om vattendragen i Laponia och deras betydelse genom åren.
I detta mysiga hörn har du möjlighet att ta del av erfarenheter och berättelser av personer som lever och verkar här i Laponia. Ta på dig hörlurarna och försvinn in i livet som renskötare, konstnär, norrskensfotograf eller varför inte skinn- och textillärare?
Det sägs att om du har bekymmer ska du gå och tala med en sten. Om du längtar efter tystad och att få höra dina egna tankar kan du stanna upp och ta en paus i Vuojnna. Vuojnna betyder liv eller ande på samiska. Det här är vårt rum för stillhet och eftertanke. Luta dig tillbaka i kuddarna, titta ut genom takfönstret och lyssna till ljuden från ett år i världsarvet.