Logotyp för Laponia

Vandra världsarvet

Vandra i världsarvet


Naturum ligger mitt i hjärtat av Laponia och mitt i nationalparken Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke. Kring naturum kan man göra många fina dagsturer. Fråga personalen på plats för fler tips och förslag.


Ippátjåhkkå (Soldalen)

Svårighetsgrad: Lätt
Längd: Halvdag

STUOR MUORKKE

Stigen mot Ippátjåhkkå tar dig genom olika växtzoner. Den börjar i gammelskogen, går upp genom fjällbjörkskogen och slutar på fjället. När du börjar ta höjd får du en magisk utsikt över Stuor Muorkke, Giergav och sjön Láŋas. Fortsätter du genom den lilla fjälldalen ser du snart ut över Áhkajávrre och fjällen i väster. Har du tur ser du både fjällvråk och ripor. Det är cirka 2 km vandring.

Stigen du vandrar är en gammal flyttled för renrajder. Om du fortsätter uppåt kommer till toppen av Nieras, 1490 m.ö.h.


Áhusjgårsså

Svårighetsgrag: Lätt
Längd: Halvdag

STUOR MUORKKE

Den här klippravinen ligger en kort bit från Kungsleden väster om Sáltoluokta. Ravinen bildades troligen för länge sedan när inlandsisen smälte och vatten störtade ned från fjället. Det är en lätt, fin dagstur som du kan kombinera med att vandra till Bietsávrre eller upp på Giergav. Vid ravinen går gränsen till Stora Sjöfallet/Stuor muorkke nationalpark.

I Áhusjgårsså kan du få syn på fjällvråk – och om du har tur – lodjur. Om inte annat kanske du ser spåren efter lon som trivs i de klippiga områdena kring Stuor muorkke och Suorvvá.

Sjöfallsudden

Svårighetsgrad: Lätt
Längd: Max två timmar

STUOR MUORKKE

Udden väster om hotellet i Stuor Muorkke var en gång en campingplats. Nu är campingen borta, men udden är en fin utflyktsplats. Den breda stigen passar även för barnvagnar och rullstolar. Väl framme ser du ut över de nedre delarna av vattenfallet som forsar ut i sjön Láŋas. Ute i vattnet ligger ön Jábmeksuolu, en gammal gravplats där man förr lämnade de döda. Platsen är nu ett skyddat fornlämningsområde, men man har fin utsikt över den från sjöstranden.

Vattenfallet/Stuormuorkkegårttje

Svårighetsgrad: Medel
Längd: Halvdag

STUOR MUORKKE

Man kan ta sig till vattenfallet Stuormuorkkegårttje från vägen eller från södra sidan av sjön. Det är en vacker vandring och fallet är mäktigt att se även om det bara är en droppe av vad det brukade vara.

Stuor Muorkke, landremsan mellan sjöarna Gårtjejávrre och Láŋas, ger en jättefin utsikt över naturum på Viedásnjárgga och Giergavs branter på södra sidan av sjön. Plocka bär, ta med dig matsäck eller sitta bara på klipporna och njut av utsikten.

En bit av världsarvsstigen. Foto: Lise-Lott Larsson Auna
____________________

Världsarvsstigen

Svårighetsgrad: Lätt
Längd: Individuellt, ca 15-45 min

STUOR MUORKKE

Världsarvsstigen – vandra ca 1 km genom urskogen med grova tallar, senvuxna granar och värdefull död ved. Området hyser ett rikt naturliv och bär tusenåriga spår efter människan i form av gamla fångstgropar. Om du har tur kan du kanske hitta både örn, björn och lodjur i området – en passande aktivitet för alla med barnasinnet kvar.

En rastplats med eldstad finns vid älven Viedásädno med storslagen utsikt mot fjället Juobmotjåhkkå. Flera informationsskyltar finns längs med stigen. Världsarvsstigen är bred och passar även för barnvagnar.