Naturum Laponia söker guider/naturumsvägledare

Ort: Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke

Yrke: Natur- och/eller kulturvägledare

Platser: 2-3

År 1996 utsågs Laponia till ett världsarv av FN-organet Unesco. Det betyder att området är viktigt för hela världen att vårda och skydda. Utnämningen grundar sig på kombinationen av den unika natur och de kulturella värden som finns i Laponia. Naturum Laponia ligger på udden Viedásnjárgga i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark. Från det att du har svängt av från väg E45 strax norr om Porjus är det 92 km till naturum.

Naturum Laponia är besökscentrum för hela världsarvet Laponia, tillsammans med de fyra Laponiaentréerna i Jokkmokk, Gällivare, Porjus och Kvikkjokk. Naturum Laponia är porten ut till fyra nationalparker, två naturreservat och nio samebyar och har det övergripande ansvaret för att förmedla natur- och kulturinformation om området. Här får besökarna tips om såväl besöksmål och vandringsförslag som kunskaper om den värdefulla naturen och den levande samiska kulturen. Den lokala förvaltningsorganisation Laponiatjuottjudus förvaltar både världsarvet och naturum.

Arbetsuppgifter

Laponiatjuottjudus söker medarbetare till naturum Laponia. Anställningarna är säsonganställningar, under perioden mars-september. En anställning motsvarar en tjänstgöringsgrad på 50-75% under 21/2-10/6 (främst torsdag-söndag) och därefter 100% till 30/9. En-två anställningar motsvarar en tjänstgöringsgrad på 100% under perioden 7/6-30/9. Vi söker också personal som har möjligt att jobba vid behov och under vissa veckor under sommaren. Anställningarna innebär helgarbete.

Att jobba på naturum Laponia innebär att svara på frågor kring Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark och hela världsarvet Laponia, dess djur och natur, samisk kultur och renskötsel, ge turtips, sköta reception och försäljning, deltaga i driften av caféverksamheten samt hjälpa till att anordna aktiviteter och guidningar både inne och utanför naturum.

I dina arbetsuppgifter ingår bland annat:

  • Bemanning av informationsdisken/reception i naturum – att ge natur- och kulturinformation till allmänheten om Laponia
  • Natur- och kulturguidning för barn och vuxna i naturum, samt i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark
  • Produktion av enklare informationsmaterial (foldrar, tipsrundor, hemsida etc)
  • Lättare skötsel av naturum, t ex hantera ved, skotta snö, tömma sopor och städarbete av utställning och toaletter
  • Försäljning och bemanning av naturums butik
  • Assistera i caféet och bemanna caféet

KVALIFIKATIONER

Du som är intresserade av detta bör ha bred kompetens inom ekologi och/eller samisk kultur och renskötsel. Exempelvis utbildning (även pågående) i biologi, jägmästare, fjälledare eller motsvarande. Utbildning eller erfarenhet från naturguidning eller pedagogisk verksamhet är bra. Vi värdesätter kunskap om samisk kultur och rennäring och god fjällvana. Arbetet innebär mycket kontakter med både barn och vuxna så din sociala förmåga är viktig. Goda kunskaper i engelska, och eventuellt tyska, är bra då vi även har en del utländska besökare. Meriterande är erfarenhet av naturumverksamhet samt god kännedom om området

Som person är du utåtriktad, initiativrik, flexibel och har en god samarbetsförmåga. Vidare är du ansvarstagande och noggrann. Särskilt viktigt är att du kan arbeta självständigt då du under perioder arbetar på egen hand.

 

Körkort B krävs för tjänsten.

 

ÖVRIGT

Laponiatjuottjudus har boende för uthyrning i anslutning till naturum.

 

Varaktighet/Arbetstid: Deltid. Sommarjobb / Säsongsanställning, tillträde: 201802021 , upphör: 20180930

Ansökan: Sista ansökningsdag: 20180108

Arbetsgivare: Laponiatjuottjudus

Skicka ansökan till naturum@laponia.nu, märk mailet med ’säsongsarbete’

 

Kontaktpersoner

Kristin Nilsson, naturumföreståndare

072-5876160

kristin.nilsson@laponia.nu

 

Obs!

Naturum Laponia är under våren öppet torsdag-söndag kl. 10-18.

Kategorier

Arkiv

Archives