Naturum Laponia söker naturumsvägledare

8 december 2016, 01:09

Laponiatjuottjudus/Naturum Laponia söker naturumsvägledare

Ort: Stuor Muorkke/Stora Sjöfallet

Yrke: Natur- och/eller kulturvägledare

Platser: 2-3

År 1996 utsågs Laponia till ett världsarv av FN-organet Unesco. Det betyder att området är viktigt för hela världen att vårda och skydda. Utnämningen grundar sig på kombinationen av den unika natur och de kulturella värden som finns i Laponia. Naturum Laponia ligger på udden Viedásnjárgga i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark. Från det att du har svängt av från väg E45 strax norr om Porjus är det 92 km till naturum.

Naturum Laponia är besökscentrum för hela världsarvet Laponia, tillsammans med de fyra Laponiaentréerna i Jokkmokk, Gällivare, Porjus och Kvikkjokk. Naturum Laponia är porten ut till fyra nationalparker, två naturreservat och nio samebyar och har det övergripande ansvaret för att förmedla natur- och kulturinformation om området. Här får besökarna tips om såväl besöksmål och vandringsförslag som kunskaper om den värdefulla naturen och den levande samiska kulturen. Den lokala förvaltningsorganisation Laponiatjuottjudus förvaltar både världsarvet och naturum.

Arbetsuppgifter

Laponiatjuottjudus söker två medarbetare till naturum Laponia. Anställningarna är säsonganställningar, under perioden mars-september. En anställning motsvarar en tjänstgöringsgrad på 50% under 25/2-12/6 (torsdag-söndag) och därefter 100% till 30/9, och en anställning motsvarar en tjänstgöringsgrad på 100% under perioden 12/6-30/9. Vi söker också personal som har möjligt att jobba vid behov. Anställningarna innebär helgarbete.

Som säsongsarbetare på naturum Laponia arbetar du med informationsverksamheten av världsarvet Laponia.

I dina arbetsuppgifter ingår bland annat:

  • Bemanning av informationsdisken/reception i naturum – att ge kvalificerad natur- och kulturinformation till allmänheten om Laponia
  • Natur- och kulturguidning för barn och vuxna i naturum, samt i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark
  • Produktion av enklare informationsmaterial (foldrar, tipsrundor, hemsida etc)
  • Lättare skötsel av naturum, t ex hantera ved, skotta snö, tömma sopor och städarbete av utställning och toaletter
  • Försäljning och bemanning av naturums butik
  • Assistera i caféet och stundtals bemanna caféet

KVALIFIKATIONER

Du studerar/har studerat natur- och/eller kulturvetenskap, eller har förvärvat likartade kunskaper på annat sätt, och har goda kunskaper inom något eller några av områdena ekologi, samisk kultur och renskötsel, olika djur- och växtarter och geologi. Du har goda språkkunskaper i svenska och engelska. Kunskaper i ytterligare språk är meriterande, särskilt samiska och tyska. Arbetserfarenhet inom guidning/information eller pedagogisk verksamhet är en merit. Meriterande är erfarenhet av naturumverksamhet samt god kännedom om området.

Som person är du utåtriktad, initiativrik, flexibel och har en god samarbetsförmåga. Vidare är du ansvarstagande och noggrann. Särskilt viktigt är att du kan arbeta självständigt då du under perioder arbetar på egen hand.

 

Körkort B krävs för tjänsten.

 

ÖVRIGT

Laponiatjuottjudus har boende för uthyrning i närheten av naturum.

 

Varaktighet/Arbetstid

Deltid. Sommarjobb / Säsongsanställning, tillträde: 201702025 , upphör: 20170930

Ansökan: Sista ansökningsdag: 20170108

Arbetsgivare: Laponiatjuottjudus

Skicka ansökan till naturum@laponia.nu, märk mailet med ’säsongsarbete’

 

Kontaktpersoner

Kristin Nilsson, naturumföreståndare

072-5876160

kristin.nilsson@laponia.nu

Obs!

Fram till 24/9 är naturum Laponia öppet torsdag-söndag kl. 10-18. Buorisboahtem! Bures boahtin! Välkomna!

Kategorier

Arkiv

Archives