Utställning

Vandra genom åtta årstider

I vår utställning lär du dig om samspelet mellan natur och kultur och varför landskapet i Laponia ser ut som det gör. Upptäck världsarvet genom att följa skogen, myren, fjällen, renen och renskötaren genom Laponias åtta årstider. Lär dig om hemmet och vardagen, känn på renens mjuka päls, lyssna till jojken, och mycket mer.

Lär dig mer

Vilken blomma kan växa på de högsta topparna i Sarek och hur låter en arg lämmel? Vid våra pekskärmar har du chans att lära dig mer om de olika naturtyperna i Laponia och om några av de tusentals växter, djur, fåglar och ting som hör till Laponias rika natur och kultur.

Mitt Laponia

Sätt dig ner och få en fantastisk känsla för världsarvet genom att lära känna 16 personer som lever, verkar eller besöker Laponia idag. Lyssna till renskötare, slöjdare, forskare och turister berätta om vad världsarvet betyder för dem.

Vuojnna – Stillheten

Vuojnna betyder liv eller ande på samiska. Det här är vårt rum för stillhet och eftertanke. Här kan du sätta dig på kuddarna, titta ut genom takfönstret och lyssna till ljuden från ett år i världsarvet.

 

Foto: Carl-Johan Utsi