Vanliga frågor

Kan man köra bil till naturum?
Ja. Naturums parkering ligger vid Vägen västerut (väg 827), 92 km efter att du har svängt västerut från väg E45. Från parkeringen är det ca 300 meter till naturum att gå. Har du svårt att gå kan du köra bil hela vägen fram till huset.
Kan jag besöka naturum med rullstol?
Naturum går utmärkt att besöka med rullstol eller barnvagn. För bilar och färdtjänstbussar är det möjligt att köra hela vägen ned till byggnaden, som är tillgänglighetsanpassad. Vägen ner och parkeringen har hårt packat grus. Nästan hela vägen runt naturum går ett trädäck. Inne på naturum har vi också en tillgänglighetsanpassad toalett, som även är utrustad med skötbord.

I vår utomhusmiljö går det bra under den snöfria perioden att nå längre ut på udden genom våra spänger i trä. Där går det också att nyttja vår grillplats.
Hur långt är det till naturum från parkeringen?
Cirka 300 meter.
Stannar bussen vid naturum?
Nej, den stannar vid Stora Sjöfallet Mountain Center, men det är bara cirka 600 meter från naturums parkering. Länstrafiken anser att det inte är möjligt att ha en busshållplats vid naturum.
Kan man övernatta?
Ja, det finns boende på Stora Sjöfallet Mountain Center, STF:s fjällstation i Sáltoluokta och STF-stugan i Vákkudavárre. Det finns även boende i Rijtjem/Ritsem och i Björkudden.
Båt
Båten till Sáltoluokta går från naturum två gånger i veckan under högsäsong.
Kostar det något att gå in på naturum?
Nej. Det är gratis.
Varför är det skoförbud på naturum?
På naturum har vi skoförbud dels för att skona vårt obehandlade golv och dels för att ge dig en upplevelse där du känner dig som hemma. Vi har ulltofflor och skoskydd för utlåning.
Kan man äta på naturum?
Vi har ett café med bland annat smörgåsar, matpajer och hembakat fikabröd.
Har ni glutenfria, laktosfria och mjölkfria alternativ?
Ja, det har vi. Det finns bland annat glutenfria smöråsar, glutenfritt och mjökfritt fikabröd, havreglass mm. Fråga oss om alternativ.
Kan man köpa fiskekort på naturum?
Ja, från och med 2017 kan du köpa fiskekort på naturum. Du kan också fråga oss vilka vatten du kan fiska i.
Finns det någon eldstad vid naturum?
Ja i anslutning till naturum har vi en eldstad för fri användning. Vi har också ved till försäljning.
På vilka språk kan man få guidning?
Svenska och engelska. Vi kan i viss mån även erbjuda guidning på samiska om du bokar i förväg, så vi kan se till att vi har vår samisktalande personal på plats.
Får man ha med sig hund?
Ja, om du har den utomhus. Naturum ligger inom det område i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark där det är tillåtet att ha med sig hund om den är kopplad. Du får ha den på utomhus men du kan inte ta in den i huset eller i kåtorna.
Kan jag betala med kort?
Ja. Det går bra.
Finns det toaletter?
Ja. Det finns inne på naturum.
Öppettider
Naturum har öppet under perioden mars-september.