Ny fjällsäkerhetsapp

En ny fjällsäkerhetsapp har lanserats för att öka säkerheten i fjällen. Med appen kan man registrera digitala färdmeddelanden.

– Vid en räddningsinsats är det avgörande att fjällräddningen snabbt får information om var personen i nöd befinner sig. Fjällsäkerhetsappen hjälper larmcentralerna att få denna information snabbare och med bättre precision. I ett nödläge kan det vara helt avgörande, säger Stephen Jerand, samordnare för Polisens Fjällräddning.

Fjällsäkerhetsappen är en utveckling av de traditionella färdmeddelandena och har tagits fram i samarbete med flera aktörer som arbetar med fjällsäkerhet. Appen kostar ingenting och är enkel att använda.

– Vi uppmanar alla som ska ut i fjällen att ladda ned och använda den. Samtidigt är det viktigt att alltid ha med en traditionell karta och kompass, säger Per-Olov Wikberg samordnare för Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Färdmeddelanden har tidigare lämnats på papper till närstående och fjällstationer eller genom kontakt med anhöriga eller vänner. Med appen görs denna information tillgänglig för fjällräddningen på ett enkelt sätt. Inför en fjälltur registrerar användaren sina uppgifter i fjällsäkerhetsappen på samma sätt som i ett traditionellt färdmeddelande.

Även om man saknar täckning visar färdmeddelandet i appen vilken tur som har planerats och i vilket område fjällräddningen ska leta.

Fjällsäkerhetsappen laddas ner via Appstore eller Google Play.

Läs mer på www.fjallsakerhetsappen.se

Obs!

Naturums öppettider
1 mars- 9 juni: Tors-sön kl. 10.00-18.00
13 juni-1 sept: Öppet varje dag kl. 10.00-18.00
5 sept-29 sept: Tors-sön kl 10.00-18.00

Kategorier

Arkiv

Archives