Logotyp för Laponia

Vi söker en projektledare till Máhto årudahka!

Carl-Johan Utsi

2024-04-02

Vi söker en projektledare till Máhto årudahka!

Laponia, Lapplands världsarv, består av de stora nationalparkerna och reservaten i Gällivare och Jokkmokk. Utnämningen av världsarvet vilar på omistliga värden i form av områdets kulturhistoria, områdets natur samt den nu levande och verksamma samiska kulturen med rennäringen. 

Laponias förvaltningsorganisation – Laponiatjuottjudus – har vuxit fram genom den unika Laponiaprocessen, där samebyarna, kommunerna och statliga myndigheter enats om en gemensam, lokalt förankrad förvaltning av världsarvet Laponia, vilande på en gemensam värdegrund och områdets omistliga värden. Värdegrunden utgår från ett helhetstänkande kring människan och naturen i ett samspel. Organisationen är bildad av de nio samebyarna i Laponia, Gällivare och Jokkmokks kommuner, Länsstyrelsen i Norrbottens län och Naturvårdsverket. Organisationen svarar för skötsel, drift och utveckling av världsarvet och dess anläggningar. 

Laponiatjuottjudus tillsammans med Sámi Duodji söker ett treårigt projekt, Máhto årudahka, där utgångspunkten är ett samiskt viste och fokus ligger på kunskapsbevaring mellan generationer i form av duodji. Projektet skall utveckla en metod för praktisk och teoretisk kunskapsöverföring mellan generationer. Projektet ska samla samiska ungdomar och árbečeahpit (kunskapsförmedlare) och skapar möjlighet för att producera duodjiföremål och forma ett samiskt viste och ett utbildningsmaterial. Vi söker nu en projektledare under förutsättning att ekonomiska stöd beviljas, beslut fattas under slutet av april. 

Är du intresserad av att arbeta med duodji, samisk kultur och projektledning då är det här rätt tjänst för dig!

ARBETSUPPGIFTER
Arbetsuppgifterna är mycket varierande och förutsätter att man är flexibel, klarar av att hålla många bollar i luften samtidig, samtidigt som man har ett fågelperspektiv på arbetsuppgifterna. Projektledaren är nyckelpersonen som koordinerar och övervakar alla aspekter av projektet för att säkerställa att det uppfyller sina mål och lever upp till förväntningarna. Projektledaren är ansvarig för att planera, organisera, leda och övervaka genomförandet av projektet från start till mål. 

Som projektledare är du bland annat ansvarig för följande områden; 

  • Projektplanering: Projektledaren skall utarbeta en detaljerad projektplan som inkluderar mål, tidslinjer, resurser, budget och aktiviteter som behöver utföras för att slutföra projektet.
  • Organisering: Projektledaren ansvarar för att skapa och organisera projektteamet, fördela uppgifter och se till att varje medlem har de resurser som behövs för att utföra sina arbetsuppgifter.
     
  • Kommunikation: En viktig del av projektledarens roll är att kommunicera med olika intressenter, inklusive teammedlemmar, kunder, leverantörer och andra berörda parter. Det kan också innefatta att rapportera om projektets framsteg och hantera eventuella hinder som uppstår.
     
  • Projektrapportering och redovisning: Under och efter projektet ska projektledare skriva och lämna in projektrapport och redovisning. 
  • Utvärdering och dokumentation: Efter att projektet är avslutat utvärderar projektledaren resultatet och dokumenterar lärdomar för framtida projekt.


Kvalifikationer

Vi söker dig som har:
– god kunskap och kännedom om duodji och samisk kultur 
– arbetserfarenhet inom något av ovanstående ämnen
– goda kunskaper i svenska i både tal och skrift
– god datorvana
– lägst B-körkort för bil 

Det är meriterande om du har:
– erfarenhet av tidigare projektarbete
– viss kunskap i budgetarbete
– behärskar nord- eller lulesamiska i tal och skrift
– erfarenhet av tidigare pedagogiskt arbete eller studier
– erfarenhet av tidigare arbete inom samisk kultur och/eller duodji

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Vi ser gärna att du:
– är positiv, utvecklingsinriktad och lösningsorienterad.
– har förmåga att planera och organisera arbetet effektivt.
– har lätt för att samarbeta och bygga upp goda relationer med andra.
– du är tydlig och tar egna initiativ. 
– du är van att arbeta självständigt och ta ansvar.
– du har en god kommunikationsförmåga.

Välkommen med din ansökan!

Anställningens omfattning

Anställningsform: Visstidsanställning 3 år

Omfattning: Halvtid

Tillträde: Enligt överenskommelse, provanställning tillämpas. Tillträde tidigast 1 juni 2024

Ansökan

Ansök senast: 2024-04-21

Ansökan skickas till: asa.nordin@laponia.nu

Lön: Månadslön


Kontaktpersoner: Åsa Nordin, verksamhetsledare. 072-5611031

Ekonom: Sara Holmgren, 072-5876163