Logotyp för Laponia

Badjelánndaleden

Svårighetsgrad: Lätt

Längd: Mer än en dag

Badjelánndaleden (Padjelantaleden) tar dig genom hela Padjelanta/Badjelánnda nationalpark, som på samiska betyder det höga landet. Leden går över vidsträckta fjäll och förbi vida fjällsjöar. I horisonten ligger högfjällen i Sarek och västerut de snöklädda topparna i Sulidälbmá.

Under högsommaren i juli fylls vistena kring leden av människor från de tre samebyarna Sirges, Jåhkågaska tjiellde och Tuorpon. Leden passerar många platser som bär spår som går många tusen år tillbaka i tiden. Det här är ett område där människor har bott under lång tid och där renskötseln fortfarande är nationalparkens pulserande hjärta.

Badjelánndaleden är en lättvandrad led och den passar även för de som inte är så fjällvana. Det finns inga svåra vad och stuglägrena ligger på relativt korta avstånd från varandra. Det finns totalt tretton stugläger längst leden. Några ägs av Svenska turistföreningen, STF. De stugläger som ligger inom världsarvet Laponia och i nationalparken drivs av samebyarnas förening Badjelánnda Laponia turism, BLT.

Under sommaren finns det stugvärdar i de flesta stugor. Du kan också köpa viss proviant. Stugorna har självhushåll. Det finns gasolspisar, kokkärl, porslin, täcken och kuddar, men ta med egna lakan eller sovsäck. Det går så klart också bra att tälta längs leden.

På BLT:s hemsida hittar du mer aktuell information om stugorna i Badjelánnda. 

 

När är det bäst att vandra?

Juli-september. Stuglägrena stänger i början av september.

Vandra halva leden

För de som inte vill vandra hela leden går det reguljär helikoptertrafik sommartid från Huhttán/Kvikkjokk och Rijtjem till Stáloluokta, i centrala Badjelánnda.

Klicka för att förstora. Karta: Lisa Wallin