Sarek

Praktisk information

I Sarek vistas du på naturens villkor. Sareks nationalpark är ett levande samiskt kulturlandskap och ett område som inte har anpassats för turism. Här finns inga markerade vinter- eller sommarleder. Den enda markerade leden i Sarek är Kungsledens sträckning i söder. Bäst tid för vandring i Sarek är juli-september eller mars-april för skidåkare.

I Sarek finns heller inga övernattningsstugor. De stugor som finns i Sarek är för renskötseln och för skötseln och förvaltningen av nationalparken. Det innebär att du måste själv bära med dig tält och all utrustning du behöver för en fjälltur. Information om vilka stugor som finns i utkanten av nationalparken hittar du i högermenyn.

I nationalparken finns ett endast ett fåtal broar över vattendrag. Information om broarna finns här. 

Om du letar efter mer information om transporter, boende och vad du kan göra i området rekommenderar vi att du kontaktar turistbyråerna i Jåhkåmåhkke/Jokkmokk och Jiellevárre/Gällivare. De har kunnig personal som kan hjälpa dig vidare.

Klicka på kartan för att förstora den. I Naturvårdsverkets kartverktyg finns mer exakta gränser för nationalparken. Karta: Lisa Wallin