Stáloluokta

Stáloluokta ligger i en vik i den sydöstra delen av den stora fjällsjön Virihávrre. Översatt till svenska betyder namnet Stáloluokta Stállos vik. Stállo är i de samiska berättelserna en skrytsam, stor och skräckinjagande jätte.

Trots namnet är Stáloluokta en av de mest idylliska platserna i Laponia. Här finns björkskog som skyddar mot blåsten och ner i viken rinner flera fjällbäckar. Sjön växlar hela tiden färg när blygrått glaciärvatten blandas med kristallklart källvatten från jokkarna runt omkring. Stáloluokta är storviste för samerna i Tuorpon sameby, här är man nära renarnas kalvningsmarker. Stugorna och kåtorna i vistet är byggda under 1900-talet. Men det finns spår av att människor bott här redan under stenåldern.

1942 byggdes den första turistkåtan för fjällvandrare. I dag har Stáloluokta den största boendeanläggningen för fjällvandrare längs Badjelánndaleden. Här finns också en av Jokkmokks församlings kyrkkåtor.
Kyrkkåtan byggdes av samer från Stáloluokta under ledning av Isak Parffa. Den invigdes 1971. Sommartid hålls kyrkhelger och gudstjänster i kyrkkåtan.

Stáloluokta är en bra början eller avslutning på en vandring längs Badjelánndaleden, eftersom du kan flyga hit och härifrån. Det är också en bra bas för dagsturer. Från fjälltopparna runt vistet har du en klar dag en fantastisk utsikt över Badjelánndas böljande landskap, de stora sjöarna och över gröna hedarna och ängarna där du kan hitta många av fjällvärldens växter. I väster ser du in i norska fjällen, i söder Sulidälbmá, i öster Sareks toppar och i norr Áhkkámassivet.