Stáloluokta

Stáloluokta betyder Stállos vik. Stállo är i de samiska berättelserna en skrytsam, stor och skräckinjagande jätte.

Trots namnet är Stáloluokta en av de mest idylliska platserna i Laponia. Kallkällorna porlar på flera ställen och björkskogen skyddar mot blåsten. Stáloluokta är viste för Tuorpon sameby och många familjer bor här under våren och i juni till augusti.

Stáloluokta ligger i en vik i den sydöstra delen av den stora fjällsjön Virihávrre. Det här blev Tuorpons storviste i början av 1900-talet eftersom det låg intill renarnas kalvningsmarker och nära sjön. Sjön växlar hela tiden färg när blygrått glaciärvatten blandas med kristallklart källvatten från jokkarna runt omkring. Stugorna och kåtorna är byggda under 1900-talet, men människor bodde här redan på stenåldern.

1942 byggdes den första turistkåtan för fjällvandrare. I dag har Stáloluokta den största turiststugan längs Badjelánndaleden. 1971 invigdes Jokkmokks församlings kyrkkåta.

Stáloluokta är en bra början eller avslutning på en vandring längs Badjelánndaleden, eftersom du kan flyga hit och härifrån. Det är också en bra bas för dagsturer. Från fjällen runt den lilla byn har du en klar dag en fantastisk utsikt över Badjelánndas böljande landskap –sjöar, hedar, ängar och vatten. I väster ser du in i norska fjällen, i söder Sulidälbmá, i öster Sareks toppar och i norr Áhkkámassivet.