Vattenfallet/Stuormuorkkegårttje

Svårighetsgrad: Medel

Längd: Halvdag

STUOR MUORKKE

Man kan ta sig till vattenfallet Stuormuorkkegårttje från vägen eller från södra sidan av sjön. Det är en vacker vandring och fallet är mäktigt att se även om det bara är en droppe av vad det brukade vara.

Stuor Muorkke, landremsan mellan sjöarna Gårtjejávrre och Láŋas, ger en jättefin utsikt över naturum på Viedásnjárgga och Giergavs branter på södra sidan av sjön. Plocka bär, ta med dig matsäck eller sitta bara på klipporna och njut av utsikten.

Hitta hit

Följ Vägen Västerut till landtungans västra kant som vetter mot den övre sjön Gårtjejávrre. Därifrån går stigen söderut ända till fallet. Stigen kan ibland vara svår att se och ju närmare fallet man kommer, desto stenigare blir det. Leden är inte markerad och är inte att rekommendera för ovana vandrare.

Från södra sidan är det lättare att gå, men man måste ha båt för att ta sig över sjön Láŋas. STF i Sáltoluokta har turer hit under sommaren. Om du bokar i förväg så stannar båten vid naturum Laponia för att plocka upp vandrare som vill följa med på STF:s guidade tur upp till fallet.