I Norrbotten finns fynd av minst 20 000 kända forn- och kulturlämningar, där drygt 3 000 av dessa finns inom världsarvet Laponia.
Länsstyrelsen i Norrbotten har lyft fram 21 kulturhistoriska platser längs Lule älvdal som ingår i Fornvårdsprogrammet Forntid i Norrbotten.
Platserna är tänkta att vara besöksmål för närboende såväl som för besökare från länet och långväga besökare. Fornvårdsmiljöerna är skyltade på olika sätt och i olika grad. Platserna berättar länets kulturhistoria från stenåldern och fram till vad som kan kännas som igår. Inom världsarvet Laponia finns tre av de fornvårdsmiljöerna: Nábrreluokta, Sáltoluokta och Vuolep Áhppojávrre.
Ta dig turen dit och lär dig mer om kulturlämningarna och landskapet!
Áhppojávrre/ Appojaur är en miljö med 9 härdar som ligger på rad, invid vägen västerut. I närområdet finns flera registrerade fångstgropssystem och härdar med fastställd ålder mellan 1200- och 1400 talet. Härdar av den typ som finns i Áhppojávrre är speciella, de är stora, rektangulär och stenfyllda. Dessa härdar är inte daterade men härdar av denna typ har daterats till 500-tal till 1000-talet.
Kring Sáltoluokta och Bietsávrre/Pietsaure finns lämningar från förhistorisk tid så som kokgropar, fångstgropar och boplatser av stenålderskaraktär men också visten. I området finns äldre visten tillhörande lulesamer men också nyare visten tillhörande inflyttade nordsamer. Sáltoluokta och Bietsávrre är för renskötseln värdefulla höst- och vårvisten som med tiden också kommit att bli fasta sommarvisten. Området är rikt på fornlämningar som visar på områdets långa historia. Turismen var tidig i området och Sáltoluokta fjällstation är både välbevarad och välbesökt.
Under 1500- och 1600 talet uppfördes flera kapell och kyrkor i dåvarande Lappmarkerna. Nábrreluokta är platsen för ett av de första kapellen som byggdes i Lappmarken efter indelningen i socknar. Kapellet stod klart 1646 men brändes ned kort efter. Platsen är utgrävd på 1940-talet. Idag kan du se resterna av kapellet som en hög med tegelstenar, märkta med kors. På platsen finns även husgrunder och en minnessten uppsatt av Gellivare Församling 1953.
Länstyrelsen i Norrbottens broschyr om kulturmiljöer längs Lule älvdal hittar du här.
Där hittar du även fler kulturmiljöer i Laponias närområde som är väl värt ett besök.