
Foto: Jan-Erik Nilsson
År 1996 utsågs Laponia till ett världsarv av FN-organet Unesco. Det betyder att området är viktigt för hela världen att vårda och skydda. Utnämningen grundar sig på kombinationen av den unika natur och de kulturella värden som finns i Laponia. Det här är ett område som bär spår av jordens tidiga historia men också av människans. Landskapet har formats i samspel med en levande samisk tradition där man under lång tid har bedrivit renskötsel.
För att skydda våra marker är det vanligaste sättet i Sverige att bilda ett naturreservat. Det starkaste skyddet för ett område är att göra markerna till nationalpark. Fyra av Sveriges 30 nationalparker ligger i Laponia. Det är Sarek, Badjelánnda/Padjelanda, Muttos/Muddus och Stuor Muorkke/Stora Sjöfallet nationalparker.
Dessutom omfattar världsarvet naturreservaten Sjaunja/Sjávnja och Stubbá, samt områdena Tjuoldavuobme/Tjuoltadalen, Ráhpaäno suorgudahka (Látjávrredeltat/Laitauredeltat) och Sulidälbmá/Sulitelma. Tillsammans täcker de stora skogarna, fjällen och de vida myrarna 9 400 kvadratkilometer inom Jokkmokks och Gällivares kommuner.
Nationalparker
Naturreservat
Oskyddade områden
I nationalparkerna inom Laponia är det förbjudet att ha med sig hund, med undantag för Kungsleden, Rallarstigen i Muddus/Muttos, samt området mellan kraftledningen och Stuor Julevu/Stora Lulevattens sjösystem i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark.
1 januari–30 april får kopplad hund medföras.
Det är utan Länsstyrelsens tillstånd förbjudet att
flyga under 2000 fot över marken i Padjelanta/Badjelánnda, Sarek och Stora Sjöfallet/ Stuor Muorkke nationalpark
Det är tillåtet att elda inom hela världsarvet Laponia. Du får göra upp eld med löst liggande pinnar och grenar på marken. Men det är inte tillåtet att bryta kvistar, hugga eller såga ner levande eller döda träd, ris och buskar, eller ta näver från levande träd.
Alla regler och föreskrifter finns att hämta här
Visste du att..
Det finns 1121 världsarv i världen. Här är en lista över alla. De 15 världsarv som finns i Sverige kan du läsa mer om här.
OBS! Broarna i Sarek och Bádjelandda är upptagna från slutet på september fram till juni. Håll utkik här för uppdateringar kring mer exakta datum.
I Laponia är de flesta områdena även skyddat genom Natura 2000. Natura 2000 är ett nätverk av EU:s mest skyddsvärda naturområden. Varje område har därför en unik bevarandeplan som beskriver hur området ska skötas och vad det är som ska skyddas. Naturvårdsverket samordnar arbetet med Natura 2000. Länsstyrelserna ansvarar för skötsel, skydd och tillsyn.
Sjávnja/Sjaunja och Lájtávrredeltat har pekats ut som värdefulla våtmarker som skyddas enligt Ramsarkonventionen. Det är en internationell konvention för att skydda våtmarker. Åtagandet innebär att att områdets ekologiska karaktär inte får försämras.