Sjávnja

Efter en tid vänjer sig ditt öra vid det vida tysta snötäcket. Dina steg, din puls och dina andetag är allt som hörs. Ekot av en ensam korp långt borta ljuder över markerna. När klangen tonat ut blir det ännu tystare. 

En konsert utan slut
. Det kvittrar, piper, drillar och sjunger 
under hela dagen och ännu ljudligare på kvällen. Och just när du håller på att somna
 flyger den där ivriga myggan in i ditt öra.

Naturreservatet Sjávnja rymmer olika landskapstyper, från högfjäll i väster till landets största myrmarker i öster. I maj invaderas Sjávnja av oräkneliga mängder av fåglar. Under ljusa vårnätter ljuder en symfoni av sånger över markerna.

I det här väldiga naturreservatet finns finns utter, järv, lo och björn. Älgen är vanlig. Men det vanligaste djuret här är renen. Under vår och höst flyttar Baste čearru och Unna tjerusj samebyar sina hjordar mellan vinterlandet öster om Sjávnja till fjällen i väster.

På 1930-talet när det var dåligt bete stannade en del renskötare här. Hjordarna minskade och på Sjávnjamyren var det gott om bete. Där fanns det fisk, där fanns fågel och på våren fanns det gott om ägg. Innan renskötarna minskade i antal hade de givetvis färdats fram och tillbaka på myren under flera årtionden. De visste nog var man kunde vara säker och var det fanns boplatser. Och då stannade de där och jagade mård, ripor och skogsfågel. Det fanns två stora fåglar, svanar och fjällgäss. De fåglarna kom i ett led på våren, de väsnades och skrek på myrarna. Där finns alla världens fåglar. Svanarna skrek dygnet runt, när de for omkring. 

Lars Pittsa, renskötare i Unna tjerusj

Även om de östra delarna av Sjávnja inte är särskilt välkomnande att färdas i så har det under lång tid funnits bofasta här. Under 1800-talet anlades några nybyggen inne i centrala Sjávnja. De som bodde här fiskade, hade boskap och jagade. Fram till 1940 slog man myrarna i Sjávnja, men idag finns ingen fast bosättning kvar. Husen används dock fortfarande som fritidshus.

#sjávnja

  • Skoterleden mellan Girjluokta och Allavrre i Sjvnja laponiaworldheritage sjvnja
  • I dagarna korrekturlser vi utstllningstexter om Sjvnja Det betyder enhellip
  • Kallt p Sjvnjamyrarna idag laponiaworldheritage sjvnja
  • Markering av kallklla efter Allvrreleden laponiaworldheritage sjvnja
  • ntligen r nya kartan ver Sjvnja och Muttos klar laponiaworldheritagehellip
  • endagivarldsarvet laponiaworldheritage sjvnja
  • Med Bertil Warg i hkvrre Sjvnja sjvnja
  • Sjvnja laponiaworldheritage
  • Johan Pittja rbeeahppi indigenousknowledgegathering laponiaworldheritage sjvnja