LT

Där gammelskogarna och högfjällen möts

Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark är ett omväxlande fjällandskap med allt från gammelskogar, fjällbjörkskogar och vidsträckta fjällhedar till karga toppar med snöfält och glaciärer. Det mäktiga vattenfallet Stuor Muorkkegårttje var nationalparkens främsta attraktion när den avsattes. Nu är det nästan torrlagt för att ge elström.

Nationalparkens högsta punkt, 2 015 meter över havet, är det mäktiga fjällmassivet Áhkká med sina 13 toppar och 10 glaciärer. På sluttningarna syns former som inlandsis och glaciärer skapat.

Áhkkáterrasserna är kända exempel på istidsdeltan som bildats i issjöar vid inlandsisens kant, men som sedan hamnat på torra land när is och vatten försvann. Infrusna isberg, som senare smält, har skapat djupa dödisgropar i terrasserna.

Det är endast tillåtet att vistas med kopplad hund inom det rödmarkerade området kartan som du finner här.

Under perioden 1jan – 30apr är det tillåtet att medföra kopplad hund i nationalparken.

Det är utan Länsstyrelsens tillstånd förbjudet att
flyga under 2000 fot över marken i Padjelanta/Badjelánnda, Sarek och Stora Sjöfallet/ Stuor Muorkke nationalpark samt starta och landa med luftfarkost.

Det är tillåtet att elda inom hela världsarvet Laponia. Du får göra upp eld med löst liggande pinnar och grenar på marken. Men det är inte tillåtet att bryta kvistar, hugga eller såga ner levande eller döda träd, ris och buskar, eller ta näver från levande träd.

Alla regler och föreskrifter finner du här.