När man kommer till Ráhpaäno suorgudahka, Lájtávrredeltat (Laitauredeltat), och blickar ut över deltat omringat av 600 meter höga fjällstup är det lätt att tappa andan. Det är inte konstigt att många av platserna runt omkring anses heliga. Kring sjön Lájtávrre finns många gamla offerplatser. Det berättas att nio björnar dödats vid stenen Áktsegállo. Det är därför boplatsen nere vid sjön heter Aktse, som betyder nio på samiska.
Det bildsköna, grönblåglittrande deltat som slingrar sig fram under fjällen Skierffe och Tjahkkelij är en av de mest fotograferade platserna i hela Laponia och urbilden för Sarek, men i själva verket ligger Lájtávrredeltat, eller Ráhpaäno suorgudahka som det heter på samiska, utanför Sarek och bildar porten in i Ráhpavuobme, Rapadalen.
Älven Ráhpaädno är Sareks pulsåder. Den transporterar slam från omkring 30 glaciärer och allt avsätts i sjön Lájtávrre. Det är det snabbast växande deltat i Sverige. Älven delar upp sig i mängder av laguner och älvfåror som slingrar genom landskapet och hela tiden förändras. Ena dagen kan du gå torrskodd och andra dagen måste du åka båt på samma plats.
Den här typen av marker är fantastiska som slåtterängar. Deltat var förutsättningen för att samer slog sig ner i Aktse och blev bofasta bönder i början av 1800-talet. Hemmanet ligger vid turiststugorna i Aktse och används fortfarande av familjen Läntha.
I dag är deltat mest populärt som betesmarker för älgarna. Och som älgjaktsmarker för ortsborna.
Visste du att…
Laviner från de branta fjällsidorna påverkar vattnet så att fisken i Lájtávrre ibland försvinner under flera år. Älvens vatten blir så fullt av slam att fisken inte kan leva i det.
Visste du att…
Lájtávrredeltat och Sjávnja/Sjuanja har pekats ut som värdefulla våtmarker som skyddas enligt Ramsarkonventionen. Det är en internationell konvention för att skydda våtmarker. Åtagandet innebär att områdets ekologiska karaktär inte får försämras.