Naturum ligger mitt i hjärtat av Laponia och mitt i nationalparken Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke. Kring naturum kan man göra många fina dagsturer. Fråga personalen på plats för fler tips och förslag.
Svårighetsgrad: Lätt
Längd: Halvdag
STUOR MUORKKE
Stigen mot Ippátjåhkkå tar dig genom olika växtzoner. Den börjar i gammelskogen, går upp genom fjällbjörkskogen och slutar på fjället. När du börjar ta höjd får du en magisk utsikt över Stuor Muorkke, Giergav och sjön Láŋas. Fortsätter du genom den lilla fjälldalen ser du snart ut över Áhkajávrre och fjällen i väster. Har du tur ser du både fjällvråk och ripor. Det är cirka 2 km vandring.
Stigen du vandrar är en gammal flyttled för renrajder. Om du fortsätter uppåt kommer till toppen av Nieras, 1490 m.ö.h.
Stigen börjar strax väster om kraftstationen vid Viedás/Stuor Muorkke, cirka 1 km väster om Stora Sjöfallet Mountain Lodge. Den går på norra sidan vägen och är markerad med en skylt. När du kommit in i björkskogen och kommer fram till en jåkk delar sig stigen. Välj den vänstra för att fortsätta upp mot Ippátjåhkkå. Följer du den högra är det brantare stigning och du kommer upp till kanten av Nieras.
Svårighetsgrag: Lätt
Längd: Halvdag
STUOR MUORKKE
Den här klippravinen ligger en kort bit från Kungsleden väster om Sáltoluokta. Ravinen bildades troligen för länge sedan när inlandsisen smälte och vatten störtade ned från fjället. Det är en lätt, fin dagstur som du kan kombinera med att vandra till Bietsávrre eller upp på Giergav. Vid ravinen går gränsen till Stora Sjöfallet/Stuor muorkke nationalpark.
I Áhusjgårsså kan du få syn på fjällvråk – och om du har tur – lodjur. Om inte annat kanske du ser spåren efter lon som trivs i de klippiga områdena kring Stuor muorkke och Suorvvá.
Följ Kungsleden från Sáltoluokta och välj den högra stigen när leden delar sig. Fortsätt sedan åt höger fram till att du kommer fram till nationalparksgränsen. Du kan gå ner i ravinen och vandra upp, eller nöja dig med att sitta vid kanten och titta ner.
Svårighetsgrad: Lätt
Längd: Max två timmar
STUOR MUORKKE
Udden väster om hotellet i Stuor Muorkke var en gång en campingplats. Nu är campingen borta, men udden är en fin utflyktsplats. Den breda stigen passar även för barnvagnar och rullstolar. Väl framme ser du ut över de nedre delarna av vattenfallet som forsar ut i sjön Láŋas. Ute i vattnet ligger ön Jábmeksuolu, en gammal gravplats där man förr lämnade de döda. Platsen är nu ett skyddat fornlämningsområde, men man har fin utsikt över den från sjöstranden.
Strax väster om Stora Sjöfallet Mountain Lodge ligger en stor parkering och några vattenfallsbyggnader längs Vägen västerut. Nedanför husen går vägen ner mot udden. Du kan köra bil en bit, men innan den lilla bron som går över kanalen måste du lämna bilen och gå de sista 500 meterna.
Svårighetsgrad: Medel
Längd: Halvdag
STUOR MUORKKE
Man kan ta sig till vattenfallet Stuormuorkkegårttje från vägen eller från södra sidan av sjön. Det är en vacker vandring och fallet är mäktigt att se även om det bara är en droppe av vad det brukade vara.
Stuor Muorkke, landremsan mellan sjöarna Gårtjejávrre och Láŋas, ger en jättefin utsikt över naturum på Viedásnjárgga och Giergavs branter på södra sidan av sjön. Plocka bär, ta med dig matsäck eller sitta bara på klipporna och njut av utsikten.
Följ Vägen Västerut till landtungans västra kant som vetter mot den övre sjön Gårtjejávrre. Därifrån går stigen söderut ända till fallet. Stigen kan ibland vara svår att se och ju närmare fallet man kommer, desto stenigare blir det. Leden är inte markerad och är inte att rekommendera för ovana vandrare.
Från södra sidan är det lättare att gå, men man måste ha båt för att ta sig över sjön Láŋas. STF i Sáltoluokta har turer hit under sommaren. Om du bokar i förväg så stannar båten vid naturum Laponia för att plocka upp vandrare som vill följa med på STF:s guidade tur upp till fallet.
En bit av världsarvsstigen. Foto: Lise-Lott Larsson Auna
____________________
Svårighetsgrad: Lätt
Längd: Individuellt, ca 15-45 min
STUOR MUORKKE
Världsarvsstigen – vandra ca 1 km genom urskogen med grova tallar, senvuxna granar och värdefull död ved. Området hyser ett rikt naturliv och bär tusenåriga spår efter människan i form av gamla fångstgropar. Om du har tur kan du kanske hitta både örn, björn och lodjur i området – en passande aktivitet för alla med barnasinnet kvar.
En rastplats med eldstad finns vid älven Viedásädno med storslagen utsikt mot fjället Juobmotjåhkkå. Flera informationsskyltar finns längs med stigen. Världsarvsstigen är bred och passar även för barnvagnar.
Stigen börjar ca 200 meter nordost om Stora Sjöfallets Mountain Lodge. Det går att nå området från den stora grusplanen i nordost, öster om Vägen västerut, strax söder om infarten som går till sjön Satihaure.