Nordkalottleden

  • Foto: Henrik Micael Kuhmunen/Laponiatjuottjudus
  • Stáddájåhkå. Foto: Elin Anna Labba/Laponiatjuottjudus
  • Stáddájåhkå. Foto: Elin Anna Labba/Laponiatjuottjudus
  • Foto: Elin Anna Labba/Laponiatjuottjudus
  • Låddejåhkå. Foto: Laponiatjuottjudus
  • Sårjåsjávrre, en avstickare från Nordkalottleden. Foto: Thomas Öberg
  • Vájsáluokta. Hit tar du båten från Rijtjem/Ritsem för att fortsätta din vandring längs Nordkalottleden. Foto: Carl-Johan Utsi

En vandring genom Sápmi

Nordkalottleden är en 80 mil lång sommarled genom Finland, Sverige och Norge. I norr börjar den vid Guovdageaidnu i Nordnorge. Den avslutas i söder i norska Sulidälbmá eller Huhttán/Kvikkjokk i Sverige.

Stora delar av leden sammanfaller med andra leder, som har knutits samman med nya ledavsnitt. I Laponia går Nordkalottleden ihop med Badjelánndaleden mellan Gisuris och Stáloluokta. Sedan svänger den västerut mot Stáddájåhkkå och Sulidälbmá.

Vandrar du hela leden passerar du gränsen tio gånger. Det finns övernattningsstugor på ungefär 40 ställen. I de stugor som sköts om av STF, Svenska turistföreningen och BLT, Badjelánnda Laponia turism, finns det viss proviant att köpa i alla stugläger. Information om utbudet finns på STF:s och BLT:s hemsidor.

Den bästa tiden för att vandra leden är från början av juli till mitten av september.

Vi tipsar om: 

Guvtjávrre. Sjön ligger precis vid gränsen till världsarvet och är en av de mest idylliska sommarplatserna i Laponia med fjället Áhkká som vakar borta i horisonten. Om vintern är det en central plats för Sirges samebys vintersamlingar. Här kan du köpa både bröd och fisk av lokalborna.

Genom Padjelanta/Badjelánnda nationalpark sammanfaller stora sträckor av Nordkalottleden med Badjelánndaleden. Karta: Lisa Wallin